top of page
Search

Mareritt i Valnesfjord med Daniel Furnes i fokus - pengekrangel, rettssaker, konkurser

Penir Ekmek


De siste årene har Daniel Furnes blitt et kjent navn i eiendomsbransjen i Bodø. 34-åringen har, blant annet, eid «pizzahuset» i Ronvikkrysset, i tillegg til en rekke andre eiendommer både i og utenfor bykjernen.


Han er i dag styreleder i sitt eget eiendomsselskap, D.F. Eiendom AS, samt styremedlem i to andre eiendomsselskap. Frem til i sommer var han daglig leder og styreleder i Bodø Bygg & Vedlikehold som ble slått konkurs i juli. Furnes knyttes også til flere andre konkurser, i tillegg til rettssaker og andre kontroverser de siste årene. I tiden fremover vil Bodø Nu kaste lys på noe av det.

MANGE ÅR


Vår historie starter i Valnesfjord - nærmere bestemt på Hageneshaugen, et boligområde en liten kilometer unna sentrum. Et boligfelt som ble utbygd for om lag 15 år siden, og som siden da har hatt flere saker knyttet til seg. Starten på Daniel Furnes virke på Hageneshaugen skriver seg flere år tilbake i tid. I 2013 er han eier av en gammel enebolig i området. Plutselig, natt til 22. januar, begynner det å brenne. Boligen blir raskt overtent og totalskadd. Verken Furnes eller leieboeren er i bygget når brannen oppstår. Etter brannen blir ruinene revet. Et nytt hus blir påbegynt i april 2015. Det blir starten på flere økonomiske problemer i området med Daniel Furnes' navn nært tilknyttet.

BYGDEHUSET

Bodo Nu har vært i kontakt med firmaet som gjorde deler av tømrerarbeidet på det nye huset. Mannen som ledet arbeidet ønsker ikke å ha navnet sitt på trykk i avisen, men har sagt ja til å fortelle sin historie anonymt.


- Vi gjorde det vi skulle. Arbeidet var så godt som ferdig. Jeg vil si det var 97 av 100 prosent i mål. Bare småtterier gjensto på tampen. Da bestemte vi oss for å legge ned arbeidet.


- Vi fikk ikke betalt én krone av Daniel. Snekkeren hevder da han hadde 275.000 kroner utestående hos Furnes.


- Han lovte, lovte og lovte. Pengene skulle komme. Likevel skjedde ingenting. Han var hyggelig, blid og flink til å prate for seg. Men det viste seg at han lurte oss trill rundt. Og da jeg begynte å undersøke viste det seg at han skyldte masse andre folk pengen hevder snekkeren. Det hele kulminerte i at Furnes ble saksøkt av snekkerfirmaet.


- Men da fikk vi et motsøksmål i fleisen! Han mente plutselig at vi hadde brukt for lang tid på å bygge, og krevde 267.840 kroner i døgn mulkt.


- Men det var bare visvass. Han hadde allerede flyttet inn da vi la ned arbeidet, hevder snekkeren. Før saken havner i retten blir partene enig om et forlik i byggesaken. Dermed er det kun spørsmålet om døgnmulkt som behandles denne februardagen i 2018. Snekkerfirmaet vinner saken fullt ut og frikjennes fra kravet om døgnmulkt.


- Da anket han til lagmannsretten. I mine øyne kun for å trekke saken ut tid. Da begynte vi å tvile på om vi skulle orke dette mer. Etter vårt syn hadde han ikke penger på bok, så det var ikke vits å kjøre saken videre.

UENIGE

Det hele endte i nok et forlik. Partene er imidlertid uenige om hva dette innebar.


-Jeg holdt tilbake sluttoppgjøret som folge av mangel og forsinkelse. Saken ble avgjort med forlik før den ble behandlet av lagmannsretten. Etter forliket slapp jeg betale sluttoppgjøret og fikk i tillegg tilbake deler av det jeg hadde betalt, sier Furnes til Bodø Nu. Snekkerfirmaet er imidlertid av en annen oppfatning. De mener de ble enige om at Furnes skulle betale dem rundt 110.000 kroner til dem.


- Men de pengene har vi ikke sett noe til ennå. Vi har bokført dem som tapt for lenge siden, sier snekkeren.Det hele endte i nok et forlik. Partene er imidlertid uenige om hva dette innebar.

- Men de pengene har vi ikke sett noe til ennå. Vi har bokført dem som tapt for lenge siden, sier snekkeren.



I 2016 har Daniel Furnes kjøpt seg ytterligere opp på Hageneshaugen.

Da har arbeidet med boligfeltet i en årrekke vært preget av kaos som folge av skiftende eiere og konkurser hos ulike selskaper - forhold fra før Furnes kom inn i bildet.

Da Furnes kjøpte seg opp, manglet flere til da ubebygde boligtomter tilgang på vann og kloakk. Han gikk dermed i gang med en massiv utbygging av et kloakkanlegg like ved. Til å gjøre jobben ble firmaet Flex Trans med Trond Nilsen i spissen hyret inn. For dette skulle Nilsen få rundt 1 million kroner i betaling, ifølge ham selv.


-Vi skulle grave og leggie vann og avløp. Men vi fikk tidlig problemer fordi rordimensjonene Daniel ville ha var for små, hevder Nilsen overfor Bodo Nu.

- Vi kunne ikke gå med på det. Det ville gå ut over autorisasjonen vår. Nilsen hevder så at Furnes skulle ordne nye rør - i tillegg til betaling.

Da hadde vi lagt ut mellom 300.000 og 400.000 kroner allerede. Både til grus, utstyr og frakting av dette fra Mo i Rana til Valnesfjord.

Kloakkgrøfta pa Hageneshaugen har vært en tannpine for nærområdet i en årrekke

- Det kom verken penger eller rør. Ingen verdens ting. Han var borte. Til slutt måtte vi bare hente utstyret og dra derifra.

Enden på visa ble at Trond Nilsen måtte begjære oppbud i Flex Trans.

- Sånne beløp er store for et lite firma. Vi måtte ut med rene penger. Og når du sender regninger, da må du betale moms. Det går ikke når du ikke får noe inn, sier han. Les Furnes' svar lengre ned i saken.

SKULLE SPRENGE


Til å gjøre sprengingsarbeidene på Hageneshaugen hentet Nilsen inn en kjenning og god samarbeidspartner, Snorre Jamtjord. Også han fra Mo i Rana. I 2017 jobbet hant sammen med M3, på Bypakken i Bodø.

-Trond skulle gjøre infrastrukturen og jeg skulle sprenge, forteller Jamtjord til Bodø Nu.

Det hele utviklet seg raskt til et økonomisk kaos,


-Jeg ba Daniel stille bankgaranti for 500.000 kroner hvis jeg skulle gjøre arbeidet. Det kunne han ikke. I stedet overtalte han meg til å godta at han først skulle selge tomter på Hageneshaugen, for så å betale meg. Pengene kom aldri, hevder Jamtjord.


-Jeg holdt på med sprenging en måneds tid. Jeg la ut for dynamitt, utstyr, boplass, transport, og mer til. Men jeg fikk altså ingenting av Furnes. Totalt anslår Jamtjord at Furnes skylder han mellom 600.000 og 700.000 kroner. Både i direkte utlegg og arbeidstimer.


- Men jeg orker ikke å bry meg i dag. Jeg ergrer meg mest over at jeg faktisk sa ja til å jobbe der. Daniel er jo kjent for å lure folk, hevder Jamtjord.


- Jeg skulle bare satt meg i bilen og kjørt hjem.


- Så du vurderte aldri å gå rettens vei for å få pengene dine?


- Jeg gadd ikke. Det koster bare enda mer penger. Fyren eier jo ikke nåla i veggen. 2017 ble, med andre ord, et vondt økonomisk år for Snorre Jamtjord.


- M3 gikk konkurs og Daniel betalte ikke. Det var mye som gikk tapt der, sier han og rister på hodet. Furnes hevder derimot han ikke har gjort noe galt, verken overfor Nilsen eller Jamtjord. Han tilbakeviser alle påstander.


- Når det gjelder entreprenører som har arbeidet på Hageneshaugen, så var avtalen de skulle få oppgjør etter at arbeidet var ferdigstilt. Jeg dekket kostnader til entreprenørene underveis, men arbeidet ble aldri ferdigstilt. Per i dag er det ingen rettslige tvister rundt dette, skriver han i en e-post.

Etter at Flex Trans gikk konkurs og arbeidene opphørte har grøfta stått som et åpent sår på Hageneshaugen.


Ei grop på flere hundre meter med stupbratte sider og spisse steiner som ikke er sikret, attpåtil i et område mange barn ferdes i.

Saken vært en kasteball mellom Daniel Furnes, som grunneier, og Fauske kommune.

Kommunen har krevd at Furnes skulle rydde opp i problemene. Han har derimot pekt tilbake på kommunen.


I et intervju med Sattenposten i 2019 sa han:

-Vi fikk en muntlig igangsettingstiliatelse, men måtte legge ned arbeidet da den skriftlige aldri kom, til tross for en rekke lovnader som jeg har på melding og e-post.

Han har også hevdet at hele prosjektet er blitt ulønnsomt for hans del fordi kommunen tidligere har gitt en rekke dispensasjoner utover det som opprinnelig var planlagt. Utgangspunktet, da Hovland startet arbeidet, var at tomtesalg skulle finansiere infrastrukturen i området..



Om dette har Furnes tidligere sagt:

- Forrige eier fikk dispensasjon til å bygge, uten å gjøre mer med infrastrukturen. Nå er det for få tomter igjen til at regnestykket skal gå opp med tanke på videre bygging av infrastruktur.


Daværende leder for Planutvalget i Fauske kommune, Kjetil Sørbotten, sa da dette:

- Feilen ble gjort for lenge siden da kommunen ikke inngikk en utbyggeravtale med utbygger som satt krav om garantier for at infrastrukturen skulle settes ferdig, sier Sørbotten.

Furnes sier i dag til Bodø Nu at han synes det er trist at ting ble som de ble.


- Det er beklagelig at grøften ble stående slik over for lang tid. Da jeg så at jeg ikke hadde kapasitet til å fullføre prosjektet solgte jeg det videre.


NYTT HÅP

I mai i fjor solgte Daniel Furnes seg ut av Hageneshaugen. Mannen som nå sitter på eierskapet tif grøfta og flere andre tomter, heter Lars Gunnar Herseth.


- Jeg var faktisk ikke klar over at grøfta lå der da jeg kjøpte meg inn. Planen er helt klart å få fylt den igjen. Det er vanskelig å få noen til å ta jobben nå midt på vinteren, men jeg har vært i kontakt med flere entreprenører og er positiv til å få dette på plass, sier han til Bodø Nu.

Dermed kan det, omsider, i hvert fall fall bli ei sikring av den livsfarlige grøfta.


- Det hadde vært det aller beste for alle. Jeg må bruke litt tid på å sette meg inn i hva som har blitt gjort tidligere. Men så er planen at vi skal ordne opp, sier Herseth.


OVERTOK HUS


Furnes' hittil siste aktivitet på Hageneshaugen skriver seg til sommeren 2020. Da måtte han igjen møte i retten etter å ha blitt saksøkt av et samboerpar.

I 2018 kjøpte de et prosjektert hus som Daniel Furnes solgte dem.

Det skulle bli starten på en lang og kostbar prosess.


Da paret overtok huset i 2019 oppdaget de raskt at mye av grunnarbeidet ikke var gjort. Arbeid kjøperne mente byggherre Daniel Furnes var pliktig å ferdigstille.

Det oppsto dermed en uenighet mellom partene. Furnes nektet å betale, og saken var fastlåst.


Huset vart ikke engang tilstrekkelig isolert, ifølge paret. For å kunne bo der i kalde vintermåneder, måtte paret selv ut med 200.000 kroner for å sluttføre arbeidene.

Penger de måtte saksøke Furnes for da han ikke betalte.


I fjor sommer møttes partene endelig i Salten tingrett.

Der bie man enige om å inngå forlik. Furnes betalte dermed ut de 200.000 kronene paret hadde lagt ut.


Bodø Nu har i dag vært i kontakt med paret. De har ikke ønsket å kommentere saken i media, men sier de er glade for at den er avsluttet.

Furnes, på sin side, svarer:

- Når det gjelder samboerparet som kjøpte hus av meg i 2019 så gjaldt saken markisolering som Snorre Jamtjord skulle utføre. Dette var mangelfullt utført og jeg inngitt et forlik med samboerparet, et forlik som er gjort opp.


751 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2021 by Fraud. Proudly created with Wix.com

bottom of page